انواع تست‌های کرونا کدامند؟ | مقایسه تست‌های کرونا با یکدیگرزمان مطالعه ۸ دقیقه

تست پی سی آر/pcr test

کووید-۱۹بیماری‌ای است که از ویروس کرونا جدید SARS-CoV-۲ ناشی می‌شود. شدت بیماری کووید-۱۹اغلب ملایم تا متوسط است، اما می‌تواند به سطح شدید نیز برسد. تست‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند کووید-۱۹را شناسایی کنند. تست‌های ویروسی، مانند تست‌های مولکولی و آنتی‌ژن، می‌توانند وجود عفونت فعلی را تشخیص دهند. در عین حال، آزمایش آنتی‌بادی می‌تواند مشخص کند که آیا شما پیش از این در به ویروس کرونا مبتلا شده‌اید یا خیر. در این مقاله از تریتا، انواع تست‌های کرونا را شرح می‌دهیم و تست‌های کرونا را با هم مقایسه می‌کنیم. با ما همراه باشید.

قبل از مطالعه‌ی مقاله برای آشنایی بیشتر با ساختار کرونا ویروس می‌توانید ویدئوی زیر را مشاهده کنید.

نوع اول از انواع تست‌های کرونا: تست‌های مولکولی

از تست مولکولی کووید-۱۹برای تشخیص عفونت فعلی ویروس کرونا استکووید-۱۹فاده می‌شود. می‌توانید این نوع تست را به صورت زیر ببینید:

آزمایش مولکولی (PCR) چگونه انجام می‌شود؟​| مقایسه تست PCR با تست‌های کرونا

تست‌های مولکولی از پروب‌های خاصی برای تشخیص حضور ماده ژنتیکی ویروس کرونا استفاده می‌کنند. برای افزایش دقت، بسیاری از تست‌های مولکولی می‌توانند چندین ژن ویروسی را به جای یک ژن شناسایی کنند. ​بیشتر تست‌های مولکولی نمونه‌ای را با استفاده از سوآب بینی یا گلو جمع‌آوری می‌کنند. علاوه بر این، برخی از انواع تست‌های مولکولی را می توان بر روی نمونه بزاق که با درخواست از شما برای تف کردن به داخل یک لوله جمع‌آوری شده‌ است، انجام داد. ​ ​​​​​​​

نتیجه تست مولکولی (PCR) چه موقع مشخص می‌شود؟

زمان اعلام نتیجه برای تست‌های مولکولی می‌تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، نتایج را می توان در ۱۵ تا ۴۵ دقیقه با استفاده از برخی تست‌های مراقبتی دریافت کرد. هنگامی که نمونه‌ها نیاز به ارسال به آزمایشگاه دارند، ممکن است ۱ تا ۳ روز طول بکشد تا نتیجه مشخص شود.

آزمایش مولکولی (PCR) تا چه حد دقیق است؟

تست مولکولی به عنوان «استاندارد طلایی» برای تشخیص کووید-۱۹در نظر گرفته می‌شود. برای مثال، یک بررسی نشان داد که تست‌های مولکولی توانسته‌اند ۹۵.۱ درصد از موارد کووید-۱۹را به درستی تشخیص دهند. ​به همین دلیل، نتیجه مثبت به دست آمده در یک تست مولکولی، اغلب برای تشخیص کووید-۱۹کافی است، به خصوص اگر علائم کووید-۱۹نیز در بیمار بروز پیدا کرده باشند. معمولا لازم نیست تست بعد از دریافت نتیجه تکرار شود. ​

این امکان وجود دارد که نتیجه منفی کاذب در یک تست مولکولی به دست آید. گذشته از اشتباهات در جمع‌آوری، حمل‌و‌نقل یا پردازش نمونه، زمان‌بندی می‌تواند نقش مهمی در بروز خطا ایفا کند. ​

  • آزمایش دادن خیلی زود: این کار می‌تواند تا ۵ روز پس از قرار گرفتن در معرض ماده ژنتیکی ویروس انجام شود، بنابراین اگر شما در این بازه تست کرونا شوید، ممکن است یک نتیجه منفی کاذب دریافت کنید. ​
  • آزمایش دادن خیلی دیر: ماده ژنتیکی ویروسی در دستگاه تنفسی فوقانی پس از هفته اول بیماری شروع به کاهش می‌کند. به همین دلیل، دیر تست شدن نیز می‌تواند یک نتیجه منفی کاذب به شما بدهد. ​
کرونا آلفا، بتا و گاما - آشنایی با جهش‌های جدید کرونا

به دلیل این عوامل، بسیار مهم است که به محض اینکه علائم کووید-۱۹را تجربه می‌کنید، به دنبال انجام آزمایش باشید.

تست پی سی آر/pcr test

نوع دوم از انواع تست‌های کرونا: تست‌های آنتی‌ژن

مشابه با آزمایش مولکولی، آزمایش آنتی‌ژن می‌تواند برای تعیین اینکه آیا در حال حاضر فردی کووید-۱۹دارد یا خیر، مورد استفاده قرار گیرد. این امکان وجود دارد که این نوع تست را به عنوان یک تست سریع کووید-۱۹نیز شناخته شود. ​

تست آنتی‌ژن چطور انجام می‌شود؟ ​|مقایسه تست آنتی‎‌ژن با تست‌های کرونا

تست آنتی‌ژن با جستجوی مارکرهای ویروسی خاص به نام آنتی‌ژن کار می‌کند. اگر آنتی‌ژن‌های ویروس کرونا تشخیص داده شوند، آنتی‌بادی‌های مورد استفاده در آزمایش آنتی‌ژن به آن‌ها متصل خواهند شد و نتیجه تست مثبت خواهد شد. ​نمونه‌های مورد نیاز برای آزمایش آنتی‌ژن با استفاده از سوآب بینی جمع‌آوری می‌شوند.

نتیجه تست آنتی‌ژن چه موفع مشخص می‌شود؟

زمان مشخص شدن نتیجه آزمایش آنتی‌ژن معمولا سریع‌تر از آزمایش مولکولی است. رسیدن به نتیجه می‌تواند حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول بکشد. ​

آزمایش آنتی‌ژن تا چه حد دقیق است؟

تست‌های آنتی ژن دقت کمتری نسبت به تست‌های مولکولی دارند. مطالعه‌ای که در بالا به آن اشاره شد، نشان داده است که تست‌های آنتی‌ژن، کووید-۱۹را به ترتیب در ۷۲ درصد و ۵۸ درصد افراد دارای علائم کووید-۱۹و بدون علائم کووید-۱۹به درستی شناسایی کردند. ​در حالی که نتیجه مثبت این نوع تست معمولا بسیار دقیق است، نتایج منفی نادرست هنوز هم می‌توانند به دلایل مشابه با آزمایش‌های مولکولی رخ دهند. ​از آنجایی که تست آنتی‌ژن دقت کمتری دارد، ممکن است برای تایید نتیجه منفی، به یک تست مولکولی نیاز باشد، به خصوص اگر در حال حاضر علائم کووید-۱۹ در بیمار وجود داشته باشند.

تست آنتی‌ ژنی کرونا/antigen test

نوع سوم از انواع تست‌های کرونا: تست‌های آنتی‌بادی

تست‌های آنتی‌بادی می‌توانند در تعیین اینکه آیا قبلا فردی کووید-۱۹ داشته است یا خیر، کمک کنند. این تست با نام تست سرولوژی نیز شناخته می‌شود. ​

تست آنتی‌بادی چگونه انجام می‌شود؟ ​| مقایسه تست آنتی‎‌بادی با تست‌های کرونا

تست‌های آنتی بادی به دنبال پادتن‌های مخصوص ویروس کرونا در خون بیمار هستند. آنتی‌ژن‌ها پروتئین‌هایی هستند که سیستم ایمنی بدن، آن‌ها را در پاسخ متقابل به عفونت و یا واکسیناسیون ایجاد می‌کند. ​۱ تا ۳ هفته طول می‌کشد تا بدن تولید آنتی‌بادی را آغاز کند. به همین دلیل، بر خلاف دو آزمایش ویروسی که در بالا بحث شد، آزمایش آنتی‌بادی نمی‌تواند به تشخیص عفونت فعلی به ویروس کرونا کمک کند. ​برای انجام این آزمایش، یک نمونه خون از یک سیاهرگ بازوی و یا از طریق انگشت گرفته شود. ​

بیماری تیفوس چیست؟ | آشنایی با تیفوس، انواع، علائم و درمان آن

نتایج تست آنتی‌بادی چه موقع آماده می‌شود؟

زمان اعلام نتیجه برای تست‌های آنتی‌بادی متفاوت است. برخی مکان‌ها که امکانات مراقبتی یکسانی دارند، ممکن است نتایج را مدت مشابهی آماده کنند. اگر یک نمونه برای آنالیز به آزمایشگاه فرستاده شود، می‌توانید انتظار داشته باشید که نتایج آزمایش خود را در حدود ۱ تا ۳ روز بعد دریافت کنید. ​

تست آنتی‌بادی تا چه حد دقیق است؟

یک بررسی دیگر مطالعاتی دیگر، به دقت تست‌های آنتی‌بادی کووید-۱۹اشاره کرده است. به طور کلی، دقت آزمایش با گذشت زمان افزایش می‌یابد. به عنوان مثال، آزمایش عبارت بود از:

  • یک هفته پس از شروع علائم، ۳۰ درصد دقت وجود داشت.
  • دو هفته پس از شروع علائم، ۷۰ درصد دقت وجود داشت.
  • سه هفته پس از شروع علائم، بیش از ۹۰ درصد دقت وجود داشت.

دانشمندان همچنان در حال بررسی هستند که آنتی‌بادی ناشی از عفونت طبیعی ویروس کرونا تا چه مدت باقی می‌ماند. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که آنتی‌بادی‌ها می‌توانند حداقل ۵ تا ۷ ماه در افرادی که از بیماری کووید-۱۹بهبود یافته‌اند باقی بمانند.

تست کرونا/ coronavirus diagnosis test

چه زمانی باید تست کرونا داد؟

اکنون که ما در مورد هر نوع تست کووید-۱۹بحث کرده‌ایم، بررسی می‌کنیم که چه موقع باید برای تست کرونا اقدام کرد.

تست‌های ویروسی شامل تست‌های مولکولی و آنتی‌ژن هستند. آن‌ها به تشخیص عفونت موجود ناشی از ویروس کرونا کمک می‌کنند. با توجه به گزارش‌های مرکز کنترل و پیش‌گیری از بیماری‌ها (‏CDC)، انجام آزمایش کووید-۱۹  در سناریوهای زیر توصیه می‌شود:

  • داشتن علائم: اگر در حال حاضر علائم کووید-۱۹را دارید، مهم است که بدون توجه به وضعیت واکسیناسیون خود به دنبال تست باشید.
  • قرارگیری در معرض فرد مبتلا: اگر اخیرا ارتباط نزدیکی با فردی که تست کرونای وی مثبت شده است، به دنبال انجام آزمایش باشید. این حالت به صورت بودن در فاصله ۲ متری به مدت ۱۵ دقیقه یا بیشتر در یک دوره ۲۴ ساعته تعریف می‌شود. استثناهایی که در این مورد وجود دارد عبارتند از: افرادی که به طور کامل واکسینه شده‌اند و هیچ علامت از کووید-۱۹ندارند و افرادی که در ۳ ماه گذشته مبتلا به کرونا بوده‌اند و بهبود یافته‌اند.
  • فعالیت‌های پرریسک: افراد واکسینه نشده که در فعالیت‌هایی شرکت کرده‌اند که خطر قرار گرفتن در معرض ویروس کرونا را افزایش می‌دهند، بهتر است تست کرونا بدهند. مثال‌ها عبارتند از:شرکت در رویداد یا گردهمایی بزرگ، حضور در فضایی بسیار شلوغ با تهویه ضعیف و مسافرت رفتن.
  • سفر بین‌المللی: برای مثال در ایالات متحده، دستورالعمل‌های فعلی نیازمند آن هستند که همه افرادی که در خارج از کشور بوده‌اند، از جمله آن‌هایی که کاملا واکسینه شده‌اند، سه روز قبل از سفر هوایی به ایالات‌متحده مورد آزمایش قرار گیرند.
  • ارجاع پزشک: در برخی موارد، دپارتمان بهداشت حرفه‌ای یا محلی یا پزشک ممکن است از شما درخواست کند که تست کووید-۱۹ب​دهید.
پرولاكتين چيست؟ | هورمون پرولاکتین در بدن چه وظیفه‌ای دارد؟

تست‌های ویروسی در تعیین اینکه عفونت فعلی و لزوم قرنطینه شدن مهم هستند. این امر در کمک به جلوگیری از گسترش ویروس کرونا در جامعه حیاتی است.

ممکن است بخواهید تست آنتی‌بادی انجام دهید تا ببینید آیا قبلا به ویروس کرونا مبتلا شده‌اید یا خیر. پزشک می‌تواند به شما در مورد این که آیا تست آنتی‌بادی توصیه می‌شود یا خیر، مشاوره دهد. در حالی که تست‌های آنتی‌بادی می‌توانند به شما بگویند که آیا قبلا با SARS-CoV-۲ مبتلا شده‌اید، آن‌ها نمی‌توانند سطح ایمنی شما بدن را تعیین کنند. علت آن این است که در حال حاضر مشخص نیست که چه مدت ایمنی طبیعی نسبت به ویروس کرونا وجود دارد. ​ به همین دلیل، مهم است که برای سنجش اطمینان از مصونیت خود در برابر ویروس کرونا، بر روی تست آنتی‌بادی تکیه نکنید. صرف‌نظر از نتیجه‌ی تست، هنوز هم مهم است که به دستورالعمل‌های بهداشتی پایبند باشید.

آزمایشگاه/lab

جمع‌بندی در مورد انواع تست‌های کرونا و مقایسه آن‌ها

چند آزمایش مختلف برای تشخیص بیماری کووید-۱۹ وجود دارد. این آزمایش‌ها شامل تست‌های ویروسی و تست‌های آنتی‌بادی هستند. ​از تست‌های ویروسی برای تشخیص عفونت فعلی ناشی از کووید-۱۹ استفاده می‌شود. دو نوع مختلف تست‌های ویروسی تست‌های مولکولی و آنتی‌ژن هستند. از این دو، آزمایش مولکولی دقیق‌تر است. ​تست‌های آنتی بادی می‌توانند مشخص کنند که آیا شما قبلا به ویروس کرونا مبتلا شده‌اید یا خیر. اما آن‌ها نمی‌توانند بیماری کووید-۱۹فعلی را تشخیص دهند.

در این مطلب در مورد انواع تست‌های کرونا توضیح داده شد و همچنین تست‌های کرونا با هم مقایسه شدند.

منبع: Healthline

مهدی مهدوی

مهدی مهدوی

دانشجوی دانشگاه امیرکبیر
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
مطالب مرتبط با
ایجاد اشتراک
به من اطلاع بده اگر ...
guest
0 دیدگاه‌
Inline Feedbacks
نمایش تمام دیدگاه‌ها
0
با نظرات خود به ارتقای سطح سلامت جامعه کمک کنیدx
()
x
Optimized with PageSpeed Ninja