کرونا لامبدا چیست؟ | بررسی علائم کرونا لامبدا و اثربخشی واکسن‌ها در برابر آنزمان مطالعه ۵ دقیقه

کرونا لامبدا چیست؟ - lambda corona - تریتا

بیش از ۱۸ ماه است که در دوران کرونا به سر می‌بریم و دنیا به اخبار گونه‌های جدید این ویروس عادت کرده‌ است. گونه‌هایی که جایگزین گونه قبلی می‌شوند. در حالی که دنیا در حال مبارزه با شیوع سریع گونه دلتا است، گونه‌ای از لحاظ سرعت انتقال و بستری کردن مبتلایان گونه آلفا را پس زده در حال مشاهده است: «سویه لامبدا کرونا». بعضی از جهش‌های این ویروس، مانند سویه آلفا و دلتا، ابتدا در انگلستان و هند دیده شدند در حالی که خواستگاه این سویه، کشور پرو است. برای آگاهی در مورد این سویه جدید، ابتدا باید بفهمیم کرونا لامبدا چیست؟ در مرحله بعد با علائم کرونا لامبدا، ویژگی‌های این سویه و میزان اثربخشی واکسن‌ها در مقابله با این ویروس نیز آشنا شویم. با تریتا همراه باشید.

قبل از مطالعه‌ی مقاله برای آشنایی بیشتر با ساختار کرونا ویروس می‌توانید ویدئوی زیر را مشاهده کنید.

سویه لامبدا کرونا چیست؟

سویه لامبدا یا به اصطلاح علمی «C.37» به سرعت در آمریکای جنوبی شیوع پیدا کرد، بخصوص در کشور پرو که اولین نمونه‌های شناسایی شده در این کشور از این ویروس مربوط به دسامبر ۲۰۲۰ است و تخمین زده شد که حدود ۸۱ درصد مبتلایان به کرونا در این کشور، دچار این سویه هستند. تا تاریخ ۲۳ آگوست ۲۰۲۱، سویه لامبدا کرونا در ۴۴ کشور دیده شده است ولی اطلاعات زیادی از سویه لامبدا در دسترس نیست.

بنابر گزارشات، این سویه نسبت به سویه‌های قبل برخی تغییرات ژنتیکی داشته از جمله تغییر در هفت گیرنده پروتئینی که به سلول‌های فرد متصل می‌شود؛ که منجر به افزایش میزان انتقال ویروس و شدت بیماری شده است. به گفته سازمان جهانی بهداشت، این بیماری باعث انتقال قابل توجه دسته‌های متعدد کووید ۱۹ در کشورهای مختلف شده که موجب افزایش موارد مبتلا به کرونا در جهان شده است. گونه لامبدا به دنبال خود نیز چندین جهش با مفاهیم مشکوک را آورده است. سویه لامبدا ممکن است در اثربخشی واکسن‌های موجود برای کرونا تداخل ایجاد کند.

برای آشنایی بیشتر با علائم کرونا ویروس می‌توانید ویدئوی زیر را تماشا کنید.

تاثیرات پورن بر مغز چیست؟ | واکنش مغز به محتوای پورن

خطرناکی سویه لامبدا - lambda variant dangerousness - تریتا

آیا سویه لامبدا از سایر سویه‌ها خطرناک‌تر است؟

سازمان جهانی بهداشت و سایر موسسات مربوطه، در حال تحقیق در مورد مقایسه این سویه با سایر سویه‌های این ویروس هستند از جمله این‌که به چه علت این سویه بیش‌تر قابلیت انتقال دارد و در برابر واکسن‌ها مقاوم است. در اواسط ماه ژوئن، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد:« سویه لامبدا به همراه خود تعدادی جهش به همراه مفاهیم فنوتیپی مشکوک دارد از جمله افزایش بالقوه قابلیت انتقال یا احتمال افزایش مقاومت ویروس در برابر آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده.» باید یادآوری کرد که سویه لامبدا هنوز یک مرحله تا تبدیل شدن به ویروس نگران‌کننده مانند سویه‌ آلفا و سویه دلتا دارد.  

علائم کرونا لامبدا چیست؟

طبق گزارشاتی که در مورد علائم سویه لامبدا بیان شده، این علائم تماما با علائم کرونا ویروس تفاوت آنچنانی ندارد. از جمله این علائم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دمای بالا

بعد از ابتلا به سویه لامبدا کرونا، احتمالا دمای بدن بیمار بالا رود که می‌تواند در بعضی موارد کشنده باشد. این گونه بیماران نیاز به مراقبت شدید تحت نظر مراقبت‌های پزشکی دارند.

  • سرفه ادامه‌دار

مشکل سرفه ادامه‌دار در بیماران مبتلا به سویه لامبدا دیده می‌شود. به دلیل سرفه مداوم، احتمال شیوع بیماری نیز زیاد است. بیماران باید هنگام سرفه از پارچه یا ماسک استفاده کنند.

  • از دست دادن تقریبی حس بویایی یا چشایی

در بیش‌تر بیماران، مشکلات مرتبط به بویایی یا چشایی در حال افزایش است. طبق گفته بیماران، به دلیل وجود ویروس کاهش و تغییراتی در حس بویایی و چشایی آن‌ها به وجود آمده است. با این وضعیت، از دست دادن حس بویایی یا چشایی نیز یکی از علائم سویه لامبدا کرونا به حساب می‌آید. 

باقی علائم کرونا لامبدا نیز مانند موارد ذکر شده، مثل علائم کرونا است. برای اطلاعات بیش‌تر در مورد کرونا و علائم این ویروس می‌توانید مقاله علائم کرونا ویروس چیست؟ از تریتا را مطالعه کنید. چنانچه هر کدام از علائم ذکر شده را دارید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.

علائم کرونا لامبدا - lambda corona symptoms - تریتا

علائم بیماری ام اس چیست؟ | چه چیزهایی نشان از بیماری ام اس دارند؟

آیا واکسن‌ها در مقابل سویه لامبدا مقاوم است؟

در حال حاضر اطلاعات زیادی در مورد اثربخشی واکسن‌ها در برابر سویه لامبدا در دسترس نیست و مطالعات بیش‌تری برای اظهار نظر در مورد واکسن‌ها بخصوص واکسن‌هایی که رایج است مانند سینوفارم، آسترازنکا، فایزر و… لازم است. اما تا اینجا، مطالعات نشان داده که واکسن‌های موجود در آمریکا، مقاومت بدن در برابر سویه‌های زیادی از این ویروس از جمله سویه دلتا را حفظ می‌کند ولی این مقاومت در سویه لامبدا نسبت به سویه‌های ابتدایی کم‌تر است. طبق گفته‌های GISAID، میزان ابتلا به سویه لامبدا کرونا در آمریکای جنوبی از ۷/۵۲ درصد در ۲۱ ژوئن ۲۰۲۱ به ۴/۹ درصد در ۸ آگوست رسیده که یک نرخ نزولی است. طبق آخرین مطالعات انجام شده گفته شده در آمریکای جنوبی مانند پرو و شیلی، واکسن‌های کرونا تولید شده توسط چین هم‌چنان در برابر سویه‌های جدید این ویروس مقاوم هستند.

طبق آزمایشات انجام شده در کشور پرو، واکسن سینوفارم ساخته شده توسط چین، ۷۹ درصد در جلوگیری از بستری شدن مبتلایان در بیمارستان‌ها موثر بوده است. در مقابل واکسن‌های فایزر و مدرنا که بیش‌تر در آمریکا استفاده می‌شود، ۹۴ درصد از بستری‌ شدن جلوگیری می‌کند. محققان در ژاپن که بر روی سویه لامبدا کرونا تحقیق مي‌کردند، به این نتیجه رسیدند که جهش‌های این ویروس در پروتئین‌های روی سطح آن، به ویروس در مقاومت در برابر آنتی‌بادی‌های ناشی از واکسن در بدن بیماران کمک می‌کند. 

راه‌های پیش‌گیری از کرونا لامبدا چیست؟

ظهور سویه لامبدا یک یادآوری به افراد است که تمامی موارد مبتلا به کرونا یکسان نیستند که به این معنی است مردم باید بدون توجه به وضعیت واکسیناسیون مراقب خود باشند و دستورالعمل‌های بهداشت عمومی را دنبال کنند. دکتر ساندرا آدامز، پروفسور زیست‌شناسی و ویروس‌شناسی دانشگاه ایالتی مونتکلر، بیان کرد:« اگر مردم هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند و دستورالعمل‌های بهداشتی را به درستی رعایت نمی‌کنند، می‌توانند با انجام واکسیناسیون، از خود در برابر انواع سویه‌های کرونا تا حدی مراقبت کنند.»

وی گفت:« مردمی که واکسینه نشده‌اند باید یکی از واکسن‌های موجود را دریافت کنند و بطور کامل واکسینه شوند. افرادی که واکسینه شده‌اند، در برابر سویه‌های کرونا مقاوم هستند ولی بهتر است هم‌چنان دستورالعمل‌های توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت را رعایت کنند.»

درمان سویه لامبدا کرونا چیست؟

در حال حاضر، داروهای عمومی توسط پزشکان در قالب درمان سویه لامبدا کرونا تجویز می‌شود. اگر بیمار قبلا واکسن کووید را دریافت کرده باشد، در صورت تماس با این ویروس آسیب چندانی به او وارد نخواهد شد. در حال حاضر به همه بیماران با توجه به علائم بیماری آن‌ها دارو داده می‌شود. ما امیدواریم که به زودی سازمان جهانی بهداشت اطلاعات کاملی را در مورد این سویه جدید ارائه دهد.

منبع: Sciencefocus

آمبولی ریه چیست؟ | آشنایی با آمبولی ریه و راه‌های تشخیص و پیشگیری از آن
وحید باستانی

وحید باستانی

دانشجوی مهندسی پزشکی دانشگاه امیرکبیر
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
مطالب مرتبط با
ایجاد اشتراک
به من اطلاع بده اگر ...
guest
0 دیدگاه‌
Inline Feedbacks
نمایش تمام دیدگاه‌ها
0
با نظرات خود به ارتقای سطح سلامت جامعه کمک کنیدx
()
x
Optimized with PageSpeed Ninja