آیا آزمایش خون کرونا را تشخیص می‌دهد؟ | بررسی نقش آزمایش خون در تشخیص کووید-۱۹زمان مطالعه ۵ دقیقه

آزمایش خون/blood test

بیماری کووید-۱۹، بیماری همه‌گیری است که در سرتاسر کره زمین پخش شده است. هر چقدر این بیماری زودتر تشخیص داده شود، می‌توان با قرنطینه کردن مبتلایان از شیوع بیشتر ویروس پیشگیری کرد و همچنین فرد مبتلا را تحت مراقبت‌های درمانی قرار داد. برای تشخیص بیماری کووید-۱۹ چند نوع تست وجود دارد. اما آیا آزمایش خون کرونا را تشخیص می‌دهد؟ در این مقاله از تریتا، به پاسخ این مسئله می‌پردازیم و نقش آزمایش خون را در شناسایی افراد مبتلا به ویروس کرونا مورد بررسی قرار می‌دهیم. با ما همراه باشید.

انواع تست‌های کرونا کدامند؟

در حال حاضر از سه تست برای تشخیص ابتلا به ویروس کرونا استفاده می‌شود:

  • تست PCR
  • تست آنتی‌زن
  • تست سرولوژی یا آنتی‌بادی

برای آشنایی بیشتر، می‌توانید مقاله تریتا در مورد انواع تست‌های کرونا را مطالعه کنید.

چه چیزی مورد بررسی قرار گرفته است؟

سایت Cochrane یک بررسی انجام داده تا متوجه شود آیا آزمایش آیا آزمایش خون کرونا را تشخیص می‌دهد؟ این آزمایش داده‌های مربوط به تست‌های تشخیصی کرونا را تا تاریخ ۴ می ۲۰۲۰ بررسی کرده است تا پاسخ این سوال را پیدا کند. هدف از این آزمایش این بوده که متوجه شویم، آیا آزمایش‌های معمولی آزمایشگاهی می‌توانند چه نقشی در تشخیص بیماری کووید-۱۹ داشته باشد.

آزمایش‌های معمول آزمایشگاهی چه هستند؟

​​​​​​​​تست‌های معمول آزمایشگاهی، آزمایش‌های خونی هستند که وضعیت سلامت بیمار را ارزیابی می‌کنند. این تست‌ها شامل شمارش انواع مختلف گلبول‌های سفید خون (‏که به مبارزه بدن با عفونت کمک می‌کنند)‏ و تشخیص مارکرهایی (‏پروتئین‌ها) ‏است که آسیب اعضا و التهاب عمومی را نشان می‌دهند. این تست‌ها به طور گسترده در دسترس هستند و در برخی مکان‌ها، ممکن است تنها تست‌های موجود برای تشخیص بیماری کووید-۱۹باشند.

​​​​​​​​این موضوع اهمیت دارد که افراد مشکوک به بیماری کووید-۱۹، به سرعت متوجه شوند که آیا به ویروس آلوده شده‌اند یا خیر؛ تا بتوانند خود را قرنطینه کنند، تحت درمان قرار گیرند و از تماس‌های نزدیک با دیگران جلوگیری کنند. ​در حال حاضر، تست استاندارد برای تشخیص کووید-۱۹ معمولا تست PCR است. در تست PCR، نمونه‌هایی از بینی و گلو برای آزمایش به آزمایشگاه مرکزی بزرگ با تجهیزات تخصصی فرستاده می‌شوند. تست‌های دیگر شامل آزمایش‌های تصویربرداری، مانند اشعه ایکس هستند، که به تجهیزات تخصصی نیز نیاز دارند.​

کرونا کی تموم میشه؟ | بررسی عوامل دخیل در پایان همه‌گیری ویروس کرونا

در این بررسی افراد به دنبال مطالعاتی بوده‌اند که دقت تست‌های آزمایشگاهی معمول را برای تشخیص کووید-۱۹ در مقایسه با تست PCR یا تست‌های دیگر ارزیابی کند. این مطالعات می‌توانند به هر شکلی طراحی شده باشند و در هر نقطه از جهان انجام شده باشند. مطالعات می‌تواند شامل شرکت کنندگان در هر سن یا جنس، محمتل با داشتن بیماری کووید-۱۹ و یا استفاده از نمونه‌هایی از افرادی باشد که کووید-۱۹ دارند یا ندارند.

آزمایش خون/blood test

روند بررسی به چه شکل بوده است؟​​​​​​​​

۲۱ مطالعه یافت شده‌اند که ۶۷ تست آزمایشگاهی مختلف برای کووید-۱۹ را بررسی کرده بودند. بسیاری از مطالعات به دقت به تشخیص عفونت با ویروس عامل کووید-۱۹ پرداخته‌اند. چهار مطالعه شامل هم کودکان و هم بزرگسالان و ۱۶ مطالعه، تنها شامل بزرگسالان بوده است و یک مطالعه نیز فقط کودکان را بررسی کرده است. هفده مطالعه در چین انجام شده و در هر کدام از کشورهای ایران، ایتالیا، تایوان و ایالات‌متحده آمریکا نیز یک مطالعه انجام شده بود. تمام مطالعات در بیمارستان‌ها انجام گرفته، به جز یکی که از نمونه‌هایی از یک پایگاه‌ داده استفاده می‌کرده است. بیشتر مطالعات نیز از تست PCR برای تایید نهایی تشخیص بیماری کووید-۱۹ استفاده کردند.

دقت تست‌ها اغلب با استفاده از «حساسیت» و «ویژگی» گزارش می‌شود. حساسیت عبارت است از نسبت افراد با کووید-۱۹ که به درستی توسط آزمون تشخیص داده شده‌اند؛ ویژگی، نسبت افراد بدون کووید-۱۹ است که به درستی توسط تست شناسایی شده‌اند. هر چه حساسیت و ویژگی به ۱۰۰ درصد نزدیک‌تر باشد، آزمایش بهتر خواهد بود. یک تست برای اولویت‌بندی افراد برای درمان به حساسیت بالای بیش از ۸۰ درصد نیاز دارد.

ADHD چیست؟ | اختلال بیش فعالی، علائم و داروهای آن

هنگامی که چهار یا چند مطالعه یک آزمون خاص را ارزیابی کردند، نتایج آن‌ها را با هم ترکیب کردیم و آن‌ها را با هم تحلیل کردیم. تجزیه و تحلیل ما نشان داد که تنها سه آزمون دارای حساسیت و ویژگی بالای ۵۰ درصد بودند. دو مورد از آن‌ها نشانگری برای التهاب عمومی بودند (‏افزایش در اینترلوکین ۶ و پروتئین واکنشی C)‏. مورد سوم کاهش تعداد لنفوسیت‌ها بود. لنفوسیت ها نوعی سلول خونی سفید هستند که تعداد کمی از آن‌ها ممکن است نشان‌دهنده عفونت باشند.

نتایج چقدر قابل‌اعتماد هستند؟ | آیا آزمایش خون کرونا را تشخیص می‌دهد؟

اعتماد به شواهد این بررسی کم است، زیرا مطالعات مورد بررسی متفاوت از یکدیگر بوده‌اند، که مقایسه آن‌ها را دشوار می‌کرده است. برای مثال، برخی از آن‌ها شامل افراد بسیار بیمار بودند، در حالی که برخی از آن‌ها شامل افرادی بودند که به ندرت علائم کووید-۱۹ را داشته‌اند. همچنین تشخیص کووید-۱۹ به روش‌های مختلفی تایید شده و تست PCR گاهی اوقات در ترکیب با تست‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

آزمایش‌های معمول آزمایشگاهی را می‌توان توسط اغلب مراکز مراقبت‌های بهداشتی انجام داد. با این حال، نتایج این بررسی احتمالا نشان‌دهنده اکثر موقعیت‌های بالینی که در آن از این تست‌ها استفاده می‌شود، نیستند. اکثر مطالعات شامل افراد بسیار بیمار با میزان بالای عفونت ویروس کووید-۱۹ بین ۲۷ درصد تا ۷۶ درصد بود اما در اغلب مراکز مراقبت‌های بهداشتی اولیه، این درصد کم‌تر خواهد بود.

این بدین معنی است که تست‌های معمول آزمایشگاهی، نمی‌توانند بین کووید-۱۹ و دیگر بیماری‌ها به عنوان علت عفونت، التهاب یا آسیب بافتی تمایز قائل شوند. هیچ کدام از تست‌ها به اندازه کافی خوب عمل نکرده‌اند تا یک تست تشخیصی مستقل برای کووید-۱۹ باشند و بیماران را برای درمان اولویت‌بندی کنند. آن‌ها عمدتا برای ارائه تصویری کلی از وضعیت سلامت بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرند. تشخیص نهایی کووید-۱۹ باید براساس تست‌های دیگر انجام شود.

بیماری پروانه‌ای چیست؟ | انواع، علائم و درمان بیماری پروانه‌ای

آزمایش خون/blood test

نتیجه‌گیری | بله یا خیر، آیا آزمایش خون کرونا را تشخیص می‌دهد؟

هر چند از میان تست‌های تشخیصی بیماری کووید-۱۹، تست آنتی‌بادی از نمونه‌های خون بیمار استفاده می‌کند، اما کاربرد این تست، برای بررسی سابقه‌ی ابتلای فرد به بیماری کووید-۱۹ است و برای تشخیص عفونت فعلی به کار نمی‌رود. در نتیجه پاسخ سوال مطرح شده، خیر است و نتیجه آزمایش خون، به تنهایی نمی‌تواند در تشخیص این بیماری کارایی داشته باشد

اگرچه آزمایش خون، نشانه‌ای از وضعیت سلامت عمومی بیماران را نشان می‌دهند و برخی از تست‌ها ممکن است شاخص‌های خاصی برای فرآیندهای التهابی باشند، هیچ کدام از آزمون‌هایی که مورد بررسی قرار گرفته‌اند، برای کنترل دقیق یا رد کووید-۱۹به تنهایی مفید نیستند. مطالعاتی در جمعیت‌های خاص بستری انجام شده‌ است و مطالعات آینده باید محیط‌های غیر بیمارستانی را برای ارزیابی چگونگی انجام این تست‌ها در افراد با نشانه‌های ملایم‌تر در نظر بگیرند.

منبع: Cochrane

مهدی مهدوی

مهدی مهدوی

دانشجوی دانشگاه امیرکبیر
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
مطالب مرتبط با
ایجاد اشتراک
به من اطلاع بده اگر ...
guest
0 دیدگاه‌
Inline Feedbacks
نمایش تمام دیدگاه‌ها
0
با نظرات خود به ارتقای سطح سلامت جامعه کمک کنیدx
()
x
Optimized with PageSpeed Ninja