استرس و اضطراب از دلایل ریزش مو | آشنایی با نقش استرس در ریزش موزمان مطالعه ۵ دقیقه

Stress-And-Anxiety-Cause-Hair-Loss

ریزش مو استرس‌آور است و همین استرس نیز می‌تواند ریزش مو را تقویت کند. آیا استرس و اضطراب از دلایل ریزش مو است؟ در این مقاله از تریتا قصد داریم نقش استرس در ریزش مو را بررسی کنیم. همچنین با انواع مختلف استرس و راه‌های مقابله با آن‌ آشنا شویم.

آیا واقعا استرس و اضطراب بر ریزش مو تاثیر می‌گذارد؟

اغلب مردم فکر نمی‌کنند که استرس بر ریزش مو تاثیر بگذارد  زیرا تاثیر آن در تمام افراد یکسان نیست. با این حال، استرس بر مو تاثیر می‌گذارد و وقتی که اتفاق بیفتد، می‌تواند برای افرادی که با ریزش ناگهانی مو مواجه می‌شوند، ناراحت کننده باشد. اگر شما رشته‌های مو را بیش از حد معمول روی روبالشتی یا زیر دوش آب پیدا کنید، ممکن است از خودتان بپرسید که آیا استرس مقصر است؟ شما احتمالا مطالبی در مورد رابطه‌ی احتمالی استرس و ریزش مو را شنیده‌اید؛ اما آیا حقایقی برای اثبات آن هست؟ چه فردی باشید که از کار خود آشفته باشید یا تحت تاثیر حوادث عاطفی قرار گرفته باشید، طبیعی است که از چگونگی تاثیر استرس بر بدنتان نگران باشید.

تقریبا ۱۰۰ هزار فولیکول مو روی پوست سر افراد بالغ وجود دارد (هرچند این عدد به شدت وابسته به رنگ مو است). هر فولیکول مو در چرخه‌ای بین رشد و استراحت قرار دارد. اغلب فولیکول‌های مو در هر زمانی در فاز رشد هستند. زمانی که فولیکول‌های مو به فاز استراحت می‌روند، مو به حالت ریخته است.

آزمایش نقش استرس در ریزش مو

برای آزمایش رابطه بین استرس و ریزش مو، محققان موش‌هایی را در معرض استرس صوتی قرار دادند و فهمیدند که به سرعت موجب تخریب فاز رشد چرخه‌ی مو می‌شود و مو به حالت استراحت می‌رود. این آزمایش نشان می‌دهد که استرس موجب برهم زدن چرخه‌ی فولیکول‌های مو و درنتیجه ریزش مو می‌شود.

hair-loss

انواع ریزش مو چیست؟

پنچ نوع ریزش مو که مربوط به سطح بالای استرس می‌شود عبارتند از:

۱- تلوژن افلوویوم (Telogen effluvium)

این نوع ریزش مو از معمول‌ترین دلایل ریزش موقت مو است. در این حالت، ریزش مو ناگهانی، و موقتی است. استرس می‌تواند فولیکول‌های مو را به حالت استراحت هدایت کند که موجب می‌شود نتوانند رشته‌های موی جدید تولید کنند. با گدشت زمان، مو به راحتی می‌تواند بریزد؛ حتی زمانی که فقط در حال شست‌ و شو هستید، درحال شانه زدنید یا آن‌ها را لمس می‌کنید. تلوژن افلوویوم می‌تواند به‌دلیل کمبود مواد غذایی یا تغییرات در سطح هورمونی بدن رخ دهد.

۲-تریکوتیلومانیا (Trichotillomania)

اگر تا به حال متوجه شده اید که در هنگام استرس یا تنش موهای خود را به بیرون می‌کشید، می‌تواند نشانه‌ای از تریکوتیلومانیا باشد. در این شرایط رواشناسی، مردم با عواطف منفی مانند استرس و عصبانیت با بیرون کشیدن مو از سر، صورت و سایر بخش‌های بدن رو به رو می‌شوند. این نوع ریزش مو، معمول‌ترین نوع در دختران جوان است.

۳-آلوپسی آریتا (Alopecia areata)

در این شرایط، سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو حمله می‌کند که باعث ریزش مو می‌شود. در بعضی موارد، آلوپسی آریتا فقط باعث کاهش قطر مو می‌شود، در حالی که در دیگر موارد موجب افزایش نقاط ریزش مو می‌شود. مو می‌تواند در طول زمان دوباره رشد کند و مجددا بریزد. آلوپسی آریتا برای هر فردی که با آن مواجه است، استرس‌زا است.

۴- آلوپسی آندروژنیک (Androgenic Alopecia)

کم پشتی مو هم در زنان و هم در مردان ژنتیکی است و از هر یک از والدین به ارث برده می‌شود. این نوع ریزش مو به دلیل حساسیت فولیکول‌های مو به شکل خاصی از تستوسترون به نام دی هیدروتستوسترون (dihydrotestosterone) ایجاد می‌شود. اگر شما حساسیت فولیکولی را به ارث برده‌اید، بعضی از نقاط سر بعد از بلوغ تحریک می‌شود (وقتی بدن آغاز به تولید تستوسترون می‌کند). زمانی که حساسیت فولیکول‌ها تحریک شود، موهایتان با گذشت سال‌ها به تدریج کوچک‌تر و نازک‌تر می‌شود، حجم و طول موها کم‌تر می‌شود و پوست سر نمایان می‌شود. استرس می‌تواند به‌طور قابل توجهی تاثیر آلوپسی آندروژنیک را تشدید کند. یکی از دلایل اصلی برای این موضوع این است که استرس اغلب موجب افزایش تولید هورمون استرس کورتیزول در بدن می‌شود و کورتیزول می‌تواند سطح تستوسترون بدن را بالا ببرد.

۵-اضطراب مربوط به ریزش مو

تنها استرس و اضطراب در ریزش مو نقش ایفا نمی‌کنند. اضطراب ناشی از ریزش مو بیشتر از هر استرس و اضطرابی می‌تواند موجب آن شود. این یک چرخه‌ی معیوب است. اگرچه هیچ ارتباط مستقیمی بین ریزش مو و افسردگی وجود ندارد، برخی از افراد که از ریزش مو رنج می برند ممکن است علائم افسردگی را احساس کنند زیرا علائم جسمی اضطراب و استرس آن‌ها آشکار می شود.

سولاریوم چیست ؟ | چرا برنزه کردن پوست کار خطرناکی است؟

dermotherapy
راه‌های مقابله با نقش استرس در ریزش مو

هر تعداد موقعیت استرس‌زا می‌تواند موجب ریزش مو شود مانند بارداری، بیماری‌های مزمن، جراحت، مشکلات روابط عاطفی، نگرانی‌های مالی، کمبود تغذیه، جراحی، دارو مانند داروهای ضد افسردگی و حتی پرواز‌زدگی. برای مقابله با استرس و مراقبت از موهایتان، موارد زیر را امتحان کنید:

۱- روش‌های آرامش‌بخش را یاد بگیرید و تمرین کنید. مانند نفس عمیق، مراقبه یا تمرین منظم یوگا

۲- به طور منظم ورزش کنید زیرا باعث مدیریت استرس و تاثیرات آن می‌شود

۳- با افراد مثبت اندیش وقت بگذرانید (منزوی کردن خودتان استرس را بدتر می‌کند)

۴- از متخصصان درمانگر کمک بگیرید

۵- رژیم غذایی سالم داشته باشید و اگر دکترتان پیشنهاد داد، مولتی‌ویتامین استفاده کنید

۶- با موهای خود در زمانی که آن‌ها را می‌شویید، خشک می‌کنید و به آن‌ها حالت می‌دهید، به درستی رفتار کنید 

زمانی که استرس و اضطراب شما بعد از درمان کاهش یافت، موهایتان خود شروع به رشد مجدد می‌کند. رشد مو یک فرایند بلند مدت است و موهایتان احتمالا در یک ماه به حالت قبل برنمی‌گردد. پس مهم است که صبور باشید و به مدیریت اضطراب خود ادامه دهید. ریزش موی ناشی از استرس دائمی نیست. اگر ادامه پیدا کرد، به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. استرس گاهی به‌سختی قابل تشخیص است؛ مخصوصا اگر شما یک شغل یا زندگی با استرس بالا داشته باشید. ریزش مو بیش از حد معمول می‌تواند نشانه‌ی این باشد که شما بیش از حد استرس دارید حتی اگر به استرس خود پی نبرده‌ باشید. استرس می‌تواند اصلی‌ترین عامل ریزش مو باشد؛ مخصوصا اگر استرس شما شدید باشد یا برای مدت طولانی باقی بماند. پس سعی کنید در مرحله‌ی اول دلیل استرس خود را نابود کنید. موهایتان احتمالا طی چند ماه به حالت نرمال خود بازگردند و دوباره رشد کنند.

منبع: DOCTOR.NDTV

بوتاکس چیست؟ | آشنایی با بوتاکس صورت و کاربردهای آن
وحید باستانی

وحید باستانی

دانشجوی مهندسی پزشکی دانشگاه امیرکبیر
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
مطالب مرتبط با
ایجاد اشتراک
به من اطلاع بده اگر ...
guest
0 دیدگاه‌
Inline Feedbacks
نمایش تمام دیدگاه‌ها
0
با نظرات خود به ارتقای سطح سلامت جامعه کمک کنیدx
()
x
Optimized with PageSpeed Ninja