تست رپید (سریع) کرونا | تفاوت تست سریع کرونا با pcrزمان مطالعه ۸ دقیقه

تست رپید آنتی‌ژن - antigen rapid test - تریتا

در حالی که ایالات متحده در حال دست و پنجه نرم کردن با همه‌گیری کرونا هستند، تست کرونا هم‌چنان ادامه‌دار است و غیرقابل پیش‌گیری است. همواره نگرانی‌های زیادی در مورد در دسترس بودن، دقت، جامعه هدف و تاخیر در اعلام نتایج این تست وجود دارد. آیا معرفی گسترده تست رپید (سریع) کرونا می‌تواند کمک کند؟ در مورد این نوع تست کرونا مزایا و معایبی وجود دارد که نتیجه را در چند دقیقه نشان می‌دهد ولی این نتیجه نسبت به سایر تست‌های کرونا قابلیت اعتماد کم‌تری دارد. در دسترس بودن تست رپید کرونا وابسته به موقعیت فرد است و در نتیجه امکان دارد فرد به آن دسترسی داشته باشد یا خیر. در ادامه نیز باید به تفاوت تست سریع کرونا با pcr پرداخته شود تا بتوان دیدگاه نسبتا خوبی نسبت به این نوع تست داشت. با تریتا همراه باشید.

 انواع تست‌های کرونا

تست‌های کرونا به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:

تست‌های تشخیصی

این دسته از تست‌ها برای اعلام وجود هر گونه عفونت کرونای فعال در بدن است. در حال حاضر، تست‌های رپید آنتی‌ژن و برخی تست‌های مولکولی دقیق وجود دارد. اصلی‌ترین تست مولکولی مورد استفاده بر پایه pcr (واکنش زنجیره‌ای پلیمراز) است ولی چندین نوع دیگر از تست‌های تشخیصی مولکولی وجود دارد. نام دیگر این تست تشخیصی، تست ویروسی است.

تست‌های آنتی‌بادی

این گونه تست از ابتلا به عفونت کرونا در گذشته اطلاع می‌دهد. این دسته از تست‌ها نیز دارای تست‌های رپید (سریع) کرونا از جمله آزمایشات سرولوژی آزمایشگاهی است.

تست رپید (سریع) کرونا - corona rapid test - تریتا

تست رپید کرونا چگونه انجام می‌شود؟

تست رپید (سریع) کرونا از جمله تست‌های تشخیصی است. تست‌های رپید معمولا میزان آنتی‌ژن‌های ویروسی را اندازه‌گیری می‌کنند که ماده اصلی مورد نیاز برای دستور تولید پاسخ ایمنی در مقابل عفونت است. آنتی‌ژن‌ها مثل آنتی‌بادی‌ها نیستند و سیستم ایمنی شما در مقابل سیگنال ارسالی از آنتی‌ژن‌ها پاسخ می‌دهد. پرسنل آموزش‌دیده می‌توانند در شرایط مختلف آزمایش آنتی‌ژن سریع کرونا را انجام دهند. 

نوع دیگری از تست‌های تشخیصی تست pcr است که مولکول‌های ماده ژنتیکی ویروس (RNA) را شناسایی می‌کنند. این نوع آزمایش سخت است و در آزمایشگاه‌های معتبر انجام می‌شود. تست مولکولی، تست استاندارد تشخیصی برای کرونا است ولی احتمالا باید چند روز یا بیش‌تر برای دریافت نتیجه آزمایش صبر کنید.

دسته دیگری از انواع غیر pcr، تست‌های مولکولی برای شناسایی RNA ویروس کرونا وجود دارد که اغلب مواقع زمان اعلام نتایج سریع‌تری دارند. یکی از تست‌های مورد استفاده برای تشخیص عفونت ویروس کرونای فعال شامل LAMP یا Loop mediated isothermal amplification می‌باشد. این نوع تست از جمله تست‌های مولکولی رپید کرونا است که معمولا برای استفاده‌های کلینیکی مانند بیمارستان یا خانه سالمندان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تست رپید آنتی‌ژن، آنتی‌بادی و تست‌های مولکولی به اصطلاح آزمایش‌های مراقبتی نامیده می‌شوند که نتایج در همان لحظه‌ای که نمونه‌گیری انجام می‌شود، در حدود ۱۵ دقیقه نشان داده می‌شود .

میزان قابلیت اعتماد تست رپید کرونا

تست‌های مولکولی یا pcr نسبت به تست‌های آنتی‌ژن برای تشخیص عفونت‌های فعال قابل اعتمادتر هستند. در مقایسه حساسیت تست pcr با تست رپید آنتی‌ژن، تست pcr می‌تواند یک مولکول از RNA ویروس کرونا در نمونه بیمار شناسایی کند. در مقابل، تست رپید آنتی‌ژن به ده‌ها هزار مولکول در همان ابعاد نمونه برای نمایش نتیجه مثبت نیاز دارد. هم‌چنین تست رپید مولکولی گویا از نظر حساسیت شبیه به تست مولکولی استاندارد pcr است؛ به این معنا که اگر نتیجه آزمایش منفی باشد، به احتمال زیادی آلوده نشده‌اید. با این حال، حساسیت بین دستگاه‌های اندازه‌گیری متفاوت است (بیش از ۲۰۰ دستگاه آزمایش متفاوت مانند آنتی‌ژن، مولکولی و آنتی بادی وجود دارد که در سایت سازمان جهانی غذا و دارو لیست شده‌اند).

انواع واکسن کرونا در ایران | ویروس کرونا واکسن‌ های موجود در ایران

بهترین زمان انجام تست رپید کرونا

تست رپید آنتی‌ژن کرونا زمانی که فرد در مراحل ابتدایی کرونا قرار دارد و در حالی که شدت ویروس در گلو و مجاری بینی فرد بیشینه است، قابل اعتمادتر است. احتمالا فرد در این مرحله علائمی را تجربه نکرده است؛ ولی این بیماری مسری است و ویروس می‌تواند به بقیه افراد منتقل شود. انجام مجدد تست رپید آنتی‌ژن می‌تواند مفید واقع شود؛ زیرا میزان ویروس در بینی و گلو با گذشت چند ساعت به مقدار کافی افزایش می‌یابد که می‌تواند باعث نمایش نتیجه مثبت پس از گرفتن یک یا چند نتیجه منفی شود. نتیجه مثبت تست رپید آنتی‌ژن به این معناست که فرد به احتمال زیاد مبتلا به کرونا است. تست مولکولی نیز می‌تواند برای تایید تشخیص انجام شود.

اگر شما در مدت ۵ تا ۷ روز بعد از بروز علائم اولیه کرونا تست رپید آنتی‌ژن داده‌اید، احتمالا آنتی‌ژن کافی برای آزمایش برای تشخیص آن‌ها وجود ندارد و جواب منفی خواهید گرفت. هم‌چنین اگر خیلی زود یعنی پس از قرار گرفتن در معرض ویروس آزمایش دهید، ممکن است به دلیل عدم شناسایی آنتی‌ژن ویروس کافی جواب منفی خواهید گرفت. اگر واقعا آلوده شده‌اید، در روزهای بعد جواب مثبت خواهید گرفت.

بهترین زمان تست کرونا - corona test time - تریتا

دلیل استفاده از تست رپید کرونا

تست رپید آنتی‌ژن یک ابزار تشخیصی است ولی به این معنی نیست که عفونت فعال را تایید کند یا از انتقال آن میان افرادی که علائمی ندارند، جلوگیری کند. این تست برای افرادی که علائم کووید ۱۹ دارند و در کنار موارد قطعی مبتلا به کرونا هستند و یا ردیابی افرادی که جزوی از شیوع بیماری بوده‌اند، بکار می‌رود. امروزه، تست رپید آنتی‌ژن معمولا برای سنجش تعداد افراد زیادی برای تشخیص افراد آلوده به منظور دنبال کردن شیوع بیماری در یک اجتماع استفاده می‌شود. با این حال، سازمان جهانی غذا و دارو مجوز اضطراری دو تست رپید آنتی‌ژن برای استفاده خانگی را صادر کرده‌اند. یکی از آن‌ها نیاز به تجویز دکتر دارد و تست دوم نیاز ندارد.

متخصصان بر این باورند بیماری فرد مبتلا به کرونا ۳ روز قبل از بروز علائم مسری است و بیشینه آن در ۲ روز قبل از احساس بیماری است. زمان مسری بودن بیماری میان مبتلایان متفاوت است. مدت زمان قرنطینه وابسته به موقعیت و شرایط فرد است. هم اکنون مدت زمان قرنطینه بین ۱ روز تا ۱۴ روز است ولی این زمان وابسته به میزان بیماری فرد است. افرادی که در بیمارستان بستری هستند بهتر است در صورت امکان حدود ۲۰ روز یا بیش‌تر پس از ظهور اولین علائم قرنطینه شوند.

وضعیت تست رپید و در دسترس بودن آن

دولت چندین میلیون تست رپید کرونا را به خانه‌های سالمندان، مدارس و سایر مراکز تجمعی ارسال کرده است. تست رپید (سریع) کرونا در سایر مراکز مراقبتی مانند داروخانه‌ها موجود است. در مورد وجود تست رپید (سریع) کرونا به اداره بهداشت منطقه خود مراجعه کنید. اغلب تست‌های رپید از یک سواب برای جمع‌آوری مخاط استفاده می‌شود ولی بعضی از تست‌های مولکولی جدید از بزاق استفاده می‌کنند. این نکته نیز باید ذکر شود که مشخص نیست آیا آزمایش بزاق دهان به اندازه آزمایش‌هایی که از مخاط استفاده می‌کنند، قابل اعتماد هست یا خیر؟ آزمایشگاه‌های عمومی و خصوصیی و هم‌چنین شرکت‌ها در حال حاضر در حال توسعه و پخش تست‌ها و درمان‌های جدید برای کرونا هستند و تحقیقات برای جمع‌آوری و آنالیز اطلاعات درباره بازدهی و قابل اعتماد بودن تست‌ها ادامه دارد.

باید به خاطر سپرد که هیچ تست کرونا، رپید یا سایر تست‌ها به طور رسمی مورد تایید سازمان جهانی غذا و دارو نیستند ولی مجوز استفاده اضطراری آن‌ها صادر شده است. این امر بدین معناست که تست‌ها تحت استانداردهای سخت‌گیرانه معمول سازمان جهانی غذا و دارو قرار نگرفته‌اند و دقت آن‌ها کم‌تر مشخص شده است. شواهد هنوز دقت بالای تست pcr و سایر تست‌های مولکولی را تایید می‌کند. با وجود این که توسعه دهندگان هم‌چنان بر روی تست‌های کرونا کار می‌کنند، این تست‌ها رفته رفته قابل اعتمادتر می‌شوند.

در این لحظه، تست رپید (سریع) کرونا برای شرایط کنونی قابل استفاده است و به کنترل همه‌گیری کمک می‌کند. اگر شما قبلا به کرونا متبلا بوده‌اید و می‌خواهید از ناقل بودن خود مطلع شوید، یکی از راه‌های آن دریافت دو نتیجه منفی در ۲۴ ساعت است.

تفاوت تست رپید کرونا با pcr - تریتا

تفاوت تست سریع کرونا با pcr

هر دو تست pcr و تست رپید (سریع) کرونا جزو تست‌های تشخیصی هستند. با این حال، اگر هر گونه علائم مرتبط با کرونا دارید حتما یکی از تست‌ها را انجام دهید. طبق گزارش انتشارات بهداشت هاروارد، چندین تفاوت کلیدی میان تست pcr و تست رپید (سریع) کرونا وجود دارد. این تفاوت‌ها در جدول زیر آورده شده است:

تست رپید (سریع) کرونا تست pcr
سواب بینی سواب بینی یا گلو یا نمونه بزاق
اعلام نتیجه در کم‌تر از یک ساعت اعلام نتیجه بیش از یک هفته
احتمال بالای جواب منفی اشتباه احتمال پایین جواب منفی اشتباه
شناسایی مستقیم مولکول‌های روی سطح ویروس شناسایی مستقیم حضور RNA ویروس

تست آنتی‌ژن نتیجه را سریع‌تر اعلام می‌کند ولی احتمال اعلام نتیجه منفی اشتباه بیش‌تری دارد. پزشک معالج احتمالا برای بیمار تست pcr تجویز کند تا نتیجه منفی اشتباه حاصل از تست رپید را تایید کند.

خطرات احتمالی تست‌های کرونا

احتمال اینکه تست کرونای شما نتیجه منفی اشتباه نشان دهد، وجود دارد. این نتیجه به این معنی است که تست نتوانسته ویروس را شناسایی کند، با وجود اینکه شما قطعا مبتلا به کرونا هستید. این نتیجه اشتباه، در صورت عدم رعایت موارد پیش‌گیرانه مانند رعایت فواصل اجتماعی و استفاده از ماسک، منجر به شیوع غیرعمد بیماری می‌شود.

این تست هم‌چنین می‌تواند نتیجه مثبت اشتباه نیز نشان دهد. به این معنا که تست اعلام می‌کند فرد مبتلا است در حالی که بدن فرد اصلا به کرونا آلوده نشده است. خطرات احتمالی نتایج منفی اشتباه و مثبت اشتباه وابسته به نوع و میزان حساسیت تست تشخیصی کرونا، نحوه جمع‌آوری نمونه‌ها و دقت آنالیز اطلاعات آزمایشگاه است. 

منبع: Healthgrades

وحید باستانی

وحید باستانی

دانشجوی مهندسی پزشکی دانشگاه امیرکبیر
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
مطالب مرتبط با
ایجاد اشتراک
به من اطلاع بده اگر ...
guest
1 دیدگاه
Inline Feedbacks
نمایش تمام دیدگاه‌ها
مسعود

خوب بود ولی درصد حساسیت و یا اختصاصی بودن را بهتر بود ذکر می کردید

1
0
با نظرات خود به ارتقای سطح سلامت جامعه کمک کنیدx
()
x
Optimized with PageSpeed Ninja