سلامتی از راه دور چیست؟ تلفیق تکنولوژی با مراقبت‌های بهداشتیزمان مطالعه ۸ دقیقه

تاکنون چند بار شنیده‌اید که گفته می‌شود اینترنت زندگی مدرن را دگرگون کرده است؟ احتمالا در دنیای امروز، نحوه‌ی ارتباط و تعامل شما با خانواده و دوستان‌تان تغییر کرده است. نوع خرید کردن و استفاده کردن از خدمات موجود، دچار دگرگونی شده. حتی نحوه‌ی مطلع شدن از وضعیت سلامتی‌تان را تحت تاثیر قرار داده است.
امروزه، ابزارهای متنوعی برای «سلامتی از راه دور» در دسترس است که به شما کمک می‌کند مراقبت‌های بهداشتی خود را مدیریت کنید و خدماتی که به آن نیاز دارید را دریافت کنید.
در این مقاله از تریتا، در رابطه با سلامتی از راه دور توضیح خواهیم داد.

سلامتی از راه دور چیست؟

تعریفی ساده برای «سلامتی از راه دور» می‌تواند این بیان باشد که می‌گوید: سلامتی از راه دور، به کارگیری اطلاعات دیجیتال و تکنولوژی ارتباطات، مانند کامپیوترها و تلفن‌های همراه برای دسترسی به خدمات بهداشتی از راه دور و کنترل کردن وضعیت سلامت است. ممکن است نوع استفاده‌ی شما ، فناوری‌هایی که در خانه از آن استفاده می‌کنید باشد یا چیزی باشد که پزشک شما برای پشتیبانی از خدمات بهداشتی که ارائه می‌دهد، به کار گرفته است. برای مثال، اگر مبتلا به دیابت هستید ،در ادامه چند مورد از راه‌هایی که سلامتی از را دور می‌تواند به بیماران دیابتی کمک کند، آورده شده است که شما می‌توانید بعضی از این موارد یا همه‌ی آنها را انجام دهید.

  • از تلفن همراه یا دستگاه‌های دیگر برای آپلود عادات غذایی، برنامه‌ی دارویی و وضعیت قند خون برای یک پرستار استفاده کنید تا او با بررسی آن‌ها، به صورت الکترونیکی به شما بازخورد لازم را بدهد.
  • یک ویدئو در مورد شمارش کربوهیدرات ببینید و یک نرم‌افزار مربوط به آن روی تلفن همراه خود نصب کنید.
  • از یک نرم‌افزار استفاده کنید که بر اساس رژیم غذایی و مقدار فعالیت بدنی‌تان، مقدار انسولین مورد نیازتان را تخمین بزند.
  • از یک پرتال آنلاین بیماران برای اطلاع از نتیجه‌ی تست‌هایتان، دریافت برنامه‎ی ملاقات با پزشک‌، درخواست نسخه‌ی جدید یا ایمیل زدن به پزشک‌ استفاده کنید.
  • دارو‌ها و وسایل تست قند خون را به طور آنلاین سفارش دهید.

آیا تکنولوژی می‌‌تواند باعث بهبود مراقبت‌های پزشکی شود؟

سلامتی از راه دور را همچنین E-Health و یا (M-Health(Mobile Health نیز می‌نامند. سلامتی از راه دور قصد دارد:

  • مراقبت‌های بهداشتی را برای مردمی که در جوامع روستایی یا مناطق دور از دسترس زندگی می‌کنند، فراهم کند.
  • دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی را برای افرادی که محدودیت‌های حرکتی، زمانی و یا حمل‌و‌نقل دارند را آسان‌تر کند.
  • دسترسی به پزشکان متخصص را فراهم کند.
  • تعامل و هماهنگی مراقبت را میان اعضای یک تیم درمانی و بیمار بهبود بدهد.
  • پشتیبانی از خودمدیریتی مراقبت‌های بهداشتی را مهیا کند.
گوشت مصنوعی چیست؟ | Cultured meat | تحولی در صنعت تغذیه

مثال‌هایی از سلامتی از راه دور که در ادامه معرفی می‌شوند احتمالا می‌توانند برای شما مفید باشند:

پرتال آنلاین بیماران

احتمال کلینیکی که به آن مراجعه می‌کنید، یک پرتال آنلاین دارد. یک پرتال ابزاری امن برای انجام کارهایی است که در ادامه مطرح می‌شوند:

  • ارتباط با پزشک یا پرستار
  • درخواست نسخه‌ی جدید
  • بررسی نتیجه‌ی آزمایش‌ها و خلاصه‌ای از ملاقات‌های قبلی با پزشک
  • تنظیم کردن نوبت جدید و یا یادآوری آن

ملاقلات مجازی با پزشک

برخی از کلینیک‌ها شرایط را برای ملاقات مجازی فراهم می‌کنند. این قابلیت شما را قادر می‌سازد تا پزشک یا پرستار را از طریق ویدئوکنفرانس ملاقات کنید. شما با چنین ملاقات‌هایی وقتی ملاقات حضوری ممکن و ضروری نیست،می‌توانید مراقبت‌های لازم فرایند درمانی را از پزشک دریافت کنید.

نوع دیگری از نحوه‎‌ی نوبت‌دهی با پزشک یا پزشک پرستار‌ هم ارائه ‌می‌شود که کاملا مبتنی بر وب است. این سرویس به طور کلی برای بیماری‌های جزئی و خدماتی که در یک کلینیک محلی هم وجود دارند، طراحی شده است. جالب است که برخی از کمپانی‌های بزرگ دسترسی به پزشک مجازی را به عنوان بخشی از مزایای مراقبتی و درمانی خود، به کارمندان ارائه می‌کنند. زمانی که شما وارد یک سرویس درمانی می‌شوید، از شما سوالاتی پرسیده می‌شود که بر اساس پاسخ آن‌ها راهنمایی می‌شوید. پزشک یا پزشک‌پرستار با توجه به ارزیابی‌ای که از وضعیت شما می‌کنند، می‌توانند برای‌تان دارو تجویز کنند و درمان‌های خانگی برای‌تان پیشنهاد کنند. به همین ترتیب، مراکز پرستاری تلفنی نیز وجود دارند که در آن پرستارانی مشغول به کارند که از طریق پرسش و پاسخ توصیه‌های مراقبتی و درمانی ارائه می‌کنند. با این حال این مراکز در زمینه‌ی تشخیص بیماری و تجویز دارو کاری انجام نمی‌دهند.

برخی معایب سلامتی از راه دور

با اینکه دسترسی به این سرویس‌ها آسان است، اما اشکالاتی هم به آن‌ها وارد است:

  • ممکن است درمانی که به شما ارائه می‌شود، با پزشک‌تان هماهنگ نباشد و باعث ایجاد تداخل شود.
  • این امکان وجود دارد که اطلاعات ضروری مربوط به سوابق بیماری‌های شما نادیده گرفته شود.
  • اگر شما سابقه‌ی پیچیده‌ی بیماری دارید، ممکن است سیستم تصمیم‌گیرنده‌ی کامپیوتری، مناسب وضعیت شما نباشد.
  • در دیدار‌های مجازی، ارزیابی رو در رو وجود ندارد که ممکن است مانع تشخیص درست شود.
  • این سرویس‌ها به راحتی  امکان تصمیم‌گیری مشترک میان بیمار و پزشک را در مورد درمان به وجود نمی‌آورند یا در صورت موفقیت‌آمیز نبودن درمان اول، پلن B ارائه نمی‌کنند.
DNA چیست؟ | ساختار مولکول DNA و اجزای آن چگونه است؟

پیگری از راه دور

تکنولوژی‌های گوناگونی وجود دارند که به پزشک معالج و یا تیم درمانی‌تان این امکان را می‌دهند تا وضعیت سلامت شما را از راه دور زیر نظر داشته باشند. این تکنولوژی‌ها شامل:

  • نرم افزارهای مبتنی بر وب یا موبایل هستند که برای ارسال اطلاعات نظیر قند خون به پزشک یا کادر درمان به کار می‌روند.
  • دستگاه‌هایی هستند که اطلاعاتی مانند فشار خون، قند خون و فعالیت ریه را اندازه‌گیری می‌کنند و آن‌ها را ارسال می‌کنند.
  • دستگاه‌های پوشیدنی هستند که به طور خودکار اطلاعاتی نظیر ضربان قلب، قند خون، وضعیت بدنی، راه رفتن، لرزش بدن، فعالیت فیزیکی یا الگوی‌های خواب را دریافت و ارسال می‌کنند.
  • دستگاه‌های آنالیز خانگی هستند که برای افراد مسن و یا افرادی که دچار اختلالات مغزی نظیر جنون هستند طراحی شده‌اند و تغییرات در وضعیت بدنی آنها‌ را ثبت می‌کنند. به طور مثال این دستگاه‌ها می‌توانند سقوط یا زمین خوردن این افراد را گزارش کنند.

پزشکان با پزشکان گفتگو می‌کنند

پزشکان هم می‌توانند از تکنولوژی در جهت مراقبت بهتر از بیماران بهره ببرند. مثلا راه‌اندازی سیستمی که به پزشک بالینی اجازه می‌دهد با پزشک متخصص در ارتباط باشد و در جریان تشخیص پزشک یا درمان مورد نظر قرار گیرد و در صورت لزوم سوالاتش را با متخصص مطرح کند. پزشکان بالینی نتایج آزمایش‌ها، سوابق پزشکی بیمار، تصاویر و مواردی مانند این را جهت بررسی برای متخصص ارسال می‌کنند. پزشک متخصص ممکن است به صورت الکترونیکی پاسخ داده و یک جلسه‌ی مجازی با بیمار ترتیب دهد و یا ممکن است درخواست ملاقات حضوری با بیماری را داشته باشد. این گونه مشورت‌ها می‌تواند از ارجاعات غیرضروری نزد متخصص جلوگیری کند. هم‌چنین باعث صرفه‌جویی در زمان شده و حمل‌ونقل‌های اضافی را از بین می‌برد.

 

سلامتی از راه دور
گقتکوی یک بیمار با پزشک معالج خود

سوابق سلامت شخصی

سیستم سوابق سلامت شخصی (گاهی از آن به عنوان PHR System یاد می‌شود که مخفف Personal Health Record System می‌باشد) مجموعه‌ای از اطلاعات در مورد سلامتی شماست که شما آن‌‌ها را کنترل یا حفظ می‌کنید. نرم‌افزار PHR در هر زمان از طریق یک دستگاه متصل یه اینترنت مانند کامپیوتر، لپ‌تاپ، تبلت و یا گوشی هوشمند قابل دسترسی شما خواهد بود. در شرایط اورژانسی، چنین سوابقی می‌تواند به سرعت کادر درمان را از اطلاعات حیاتی مربوط به شما آگاه کند. اطلاعاتی که مواردی مانند درمان‌های اخیر‌تان، دارو‌ها ،حساسیت‌های دارویی و اطلاعات تماس پزشک معالج‌تان را شامل می‌شود.

مدلسازی محاسباتی چیست؟ |شبیه‌سازی و مطالعه سیستم‌های پیچیده‌ی زیستی

اپلیکیشن‌های سلامت شخصی

اپلیکیشن‌های متععدی ساخته شده‌اند که به کاربران کمک می‌کنند تا اطلاعات پزشکی خود را در یک محیط امن مدیریت کنند. این ابزارهای دیجیتال ممکن است در موارد زیر به شما کمک کنند.

  • اطلاعات شخصی مربوط به سلامت خود را ثبت و دخیره کنید.
  • نشانه‌های حیاتی را ثبت کنید.
  • میزان کالری مصرفی خود را پیگیری و محاسبه کنید.
  • زمان مصرف دارو‌های‌تان را به شما یادآوری کنند.
  • فعالیت‌های بدنی، نظیر تعداد قدم‌هایی که در روز طی می‌کنید را ثبت کنید.
ثبت میران فعالیت‌های بدنی

پتانسیل‌های سلامتی از راه دور

تکنولوژی پتانسیل این را دارد تا کیفیت مراقبت‌های بهداشتی و دسترسی آن برای مردم را آسا‌ن‌تر کند. سلامتی ‌از راه دور می‌تواند امکانات بهداشتی را  کارآمدتر و هماهنگ‌تر و به خانه‌ها نزدیک‌تر کند. تحقیقات در مورد سلامتی از راه دور هم‌چنان به نسبت نوپا و تازه اما در حال رشد است. مثلا مطالعات نشان داده است که پشتیبانی تلفنی و بررسی از راه دور علائم حیاتی بیمارانی که دچار نارسایی قلبی هستند، خطر مرگ و بستری شدن این بیماران را کاهش داده و کیفیت زندگی آن‌ها را بهبود بخشیده است.

محدودیت‌های سلامتی از راه دور

در حالی که سلامتی از راه دور، پتانسیل ارائه کردن مراقبت‌های پزشکی هماهنگ‌شده را دارد، اما با این حال ریسک‌هایی را نیز به همراه دارد. مراقبت‌های پزشکی به‌هم‌ریخته می‌تواند باعث ایجاد وقفه در مراقبت‌ها، زیاده‌روی در استفاده از خدمات درمانی، استفاده نامناسب از داروها و یا درمان های غیرضروری شود. مزایای بالقوه‌ی سرویس‌های سلامتی از راه دور ممکن است توسط فاکتور‌های دیگر مانند توانایی پرداخت هزینه‌های‌شان محدود شود.  بازپرداخت بیمه برای سرویس‌های سلامتی از راه دور هم‌چنان بر اساس نوع بیمه و شرایط متفاوت است. هم‌چنین، ممکن است عده‌ای به دلیل عدم دسترسی به اینترنت در موقعیت مکانی خاص خود و یا هزینه‌‌های موبایل و دستگاه‌های مشابه، توان بهره بردن از این امکانات را نداشته باشند.

منبع : MayoClinic

مهدی مهدوی

مهدی مهدوی

دانشجوی دانشگاه امیرکبیر
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
مطالب مرتبط با
ایجاد اشتراک
به من اطلاع بده اگر ...
guest
0 دیدگاه‌
Inline Feedbacks
نمایش تمام دیدگاه‌ها
0
با نظرات خود به ارتقای سطح سلامت جامعه کمک کنیدx
()
x
Optimized with PageSpeed Ninja